Tējas receptes

Klasiskā tējas uzvārīšanas recepte
Pirms uzvārīšanas, tukšu tējas tējkannu nepieciešams kārtīgi uzsildīt. Parasti tējkannu šim nolūkam trīs, četras reizes noskalo ar verdošu ūdeni. Kad tējkanna ir uzsildīta, bet ūdens jau aizvārījās, un redzama mutuļošana, tējkannā liek sausās tējas porciju, un uzreiz aplej ar verdošu ūdeni. Šī procesa laikā vajag būt uzmanīgiem un sekot, lai tuvumā nebūtu kādu stipri smaržojošo produktu. Citādi tējas aromāts tiks neatgūstami zaudēts!

Sākumā (atkarībā no tējas veida un šķirnes) ūdeni tējkannā ielej tikai līdz pusei vai līdz vienai trešdaļai (melno ar zaļo) vai pat līdz ceturtdaļai (zaļo tēju). Ielejot uzlējumu pirmajā reizē, tējkannu nepieciešams ātri aizvērt ar vāku, bet vēlāk arī ar salveti, noslēdzot spraugas vākā un snīpī. Tas nepieciešams tādēļ, lai neļautu kopā ar tvaiku izgarot arī aromātiskām ēteriskām eļļām. Nevajag noslēgt uzvārīšanas tējkannu ar dažādiem spilventiņiem un citiem siltinātājiem – šajā gadījumā tēja sāks trūdēt un paliks negaršīga.

Tējai ir nepieciešams ievilkties. Atkarībā no tējas šķirnes un ūdens cietības, ievilkšanās laiks var svārstīties no 3 līdz 15 minūtēm. Uzvārot labākās melnās tējas šķirnes mīkstā ūdenī, tējai tiek rekomendēts ievilkties ne vairāk par 4 minūtēm. Šis laiks ir pietiekams, lai tēja paspētu ekstrahēties un tajā pašā laikā nezaudētu savu aromātu. Zaļām tējām, kur lielākā nozīme ir garšai, tiek rekomendēts ievilkties 5-8 minūtes, atkarībā no šķirnes. Kad tēja ievilksies, uzvārīšanas tējkannu papildina ar verdošu ūdeni, taču ne līdz malām, bet atstājot nelielu vietu līdz vāciņam. Pieliet klāt verdošu ūdeni ir nepieciešams tam, lai pastāvīgi uzturētu vienādi augstu ūdens temperatūru. Temperatūras pastāvība uzvārot tēju ir svarīgāka, nekā tās sākuma vērtība.

Uzvārīšanas beigās ir nepieciešams pievērst uzmanību putām. Ja putas ir, tad tēja ir uzvārījusies pareizi. Ja putu nav, tātad, kādā no posmiem, tika pieļauts uzvārīšanas nosacījumu pārkāpums. Putas ir nepieciešams nedaudz šad un tad pamaisīt, lai tās nepaliktu uz tējkannas sienām, bet sajauktos kopā ar uzlējumu. Pēc tam, kad tēja ir uzvārījusies – to salej tasītēs un tūdaļ pasniedz. Patīkamu tējas dzeršanu!

Angļu tējas uzvārīšanas paņēmiens
Varētu būt, ka tieši angļi ir visvairāk tēju dzerošā un mīlošā nācija. Angļu tējas dzeršanas tradīcijas ir plaši pazīstamas visā pasaulē. Un, protams, šeit ir sava etiķete, gluži tāpat kā tējas uzvārīšanas paņēmiens! Angļi labprātāk dzer tēju ar pienu vai ar saldo krējumu. Iepriekš nepieciešams uzsildīt sausu tējkannu. Vēlāk tajā ieber tēju, rēķinot 1 tējkaroti uz glāzi ūdens, plus 1 karotīti „uz tējkannu”. Tējkannu tūdaļ pat aizpilda ar verdošu ūdeni (divreiz) un ļauj ievilkties 5 minūtes. Kamēr tēja ievelkas, sasildītajās tasītēs salej siltu (bet ne vārītu) pienu, pa 2-3 ēdamkarotēm, un vēlāk pienā ielej tēju. Tieši šādā secībā, bet nekādā gadījumā ne otrādi! Patīkamu tējas dzeršanu!     

Tēja ar ledu
Pagatavošanas recepte:
Tēju ar ledu negatavo no aukstas tējas! Šim tradicionālajam amerikāņu dzērienam, kuru Ziemeļamerikā sauc par "Iced Tea", Jums būs nepieciešama karsta, vismaz dubultstipra tēja un ledus kubiciņi. Var pievienot citronu sulu un cukuru. Atšķirībā no parastas atdzesētas tējas, tēja ar ledu atsvaidzina un nedaudz pārsteidz. Tās aromāts un garša izjūtami pilnīgāk, tēja dod neparastu možumu. Ziemeļamerikā tēju ar ledu parasti dzer karstā gadalaikā slāpju veldzēšanai. Tās vienkāršā recepte kalpo par pamatu visdažādākajām variācijām. Tā, piemēram, Jūs varat pievienot tējai ar ledu nedaudz ingvera vai kardamona pulvera, pielikt aromātam piparmētras vai citronmētras lapiņas, jāņogas vai ananāsa gabaliņus.
Šo tēju var sajaukt ar dažādu augļu sulu (ananāsu, ķiršu vai apelsīnu), kā arī ar džinu vai rumu. Tējas pagatavošanai lapu vai paciņu tēju aplej ar verdošu ūdeni, ļauj 4 minūtes ievilkties, pēc tam izkāš (ja tā ir lapu tēja). Cukuru un citronu sulu pievieno pēc garšas. Šauru un augstu glāzi 2/3 piepildīt ar ledu un ieliet tajā karstu tēju. Auksto tēju vislabāk pasniegt kopā ar salmiņu.
Sastāvdaļas:
Vienai porcijai: 2 tējkarotes vai divas paciņas (4 g) ar melno tēju (ieteicama "Ceilon Orange Peko" vai "Assam"), 200 ml verdoša ūdens, ledus kubiciņi, cukurs, citronu sula.

Tēja "Ledutiņš"
Pagatavošanas recepte:
Uzlejiet parastu tēju, cukuru pievienojiet pēc garšas. Atdzesētu tēju ielejiet krūzē ar ledu, pievienojiet citronu sulu un salejiet augstās vīna glāzēs. Ielieciet katrā glāzē citrona gabaliņu, piparmētras zariņu un pasniedziet uz galda.
Sastāvdaļas:
Trīs porcijām: melnā tēja (ieteicama "Ceilon Orange Peko" vai "Assam") - 6g (trīs tējkarotes vai paciņas), skaldīts ledus - 3-5 kubiciņi, cukurs pēc garšas, 1 citrons, 2-3 piparmētras zariņi.

Aukstā tēja ar garšvielām
Pagatavošanas recepte:
Tēju, garšvielas un piparmētras pārliet ar verdošu ūdeni. Pēc 6 minūtēm izkāst un piebērt cukuru. Atdzesētu maisījumu sajaukt ar citronu sulu un gāzēto ūdeni. Pasniegt kopā ar ledu.
Sastāvdaļas:
Trīs porcijām: melnā tēja (ieteicama "Ceilon Orange Peko" vai "Assam") - 6g (trīs tējkarotes vai paciņas), ingvera pulveris - 2 g, 1 kanēļa gabaliņš, 4 krustnagliņas, 2-3 piparmētras zariņi, cukurs pēc garšas, sula no 3 citroniem, 3-5 ledus kubiciņi.

Tēja - limonāde
Pagatavošanas recepte:
Tēju, vīnu, cukuru, citronu sulu un medu samaisīt mikserī. Atdzesēt un pasniegt glāzēs kopā ar ledu.
Sastāvdaļas:
Trīs porcijām: stipra melnā tēja (ieteicama "Angļu brokastu tēja"), 1 citrons, 0,5 pudeles baltvīna, 5 ēdamkarotes cukura, 2 tējkarotes medus, 7-8 skaldīta ledus kubiciņi, gāzētais ūdens pēc izvēles.

Apelsīnu tēja 1
Pagatavošanas recepte:
Formiņā sasaldēt apelsīnu sulu. Uzliet tēju, pievienot cukuru, atdzesēt, ieliet glāzē. Pievienot sulas kubiciņus, džinu un citronu sulu. Izdaiļot ar apelsīna ripiņām.
Sastāvdaļas:
Vienai porcijai: 125 ml ūdens, ½ tējkarotes tējas (ieteicama "Ceilon Orange Peko" vai "Assam"), 2 g (1 tējkarote) cukura, ¼ citrona, apelsīna puses sula, 50 ml džina.

Apelsīnu tēja 2
Pagatavošanas recepte:
Nomazgātas citrona un apelsīna miziņas ieliek katliņā, pievieno apelsīnu sīrupu, sauso tēju, pārlej ar 1 l verdošu ūdeni, ļauj ievilkties 5 minūtes, izkāš un pasniedz uz galda.
Sastāvdaļas: Vienai porcijai: 125 ml ūdens, ½ tējkarotes tējas (ieteicama "Ceilon Orange Peko" vai "Assam"), 2 g (1 tējkarote) cukura, ¼ citrona, pusapelsīna sula, 50 ml džina.

Dzēriens "Tējas balzāms"
Pagatavošanas recepte:
Sausas lapas, zāles un augļus rūpīgi saberzt, samaisīt, pievienot sauso tēju un atkal rūpīgi samaisīt. Glabāt stikla vai porcelāna traukos ar cieši noslēgtu vāku. "Tējas balzāmu" pagatavo sekojoši: nelielu emaljētu katliņu vai krūzīti aplej ar verdošu ūdeni, ieber sagatavoto sauso maisījumu attiecībā 1 tējkarote ar kaudzīti uz 2 glāzēm verdoša ūdens. Sauso maisījumu aplej ar tikko uzvārītu ūdeni, samaisa, cieši nosedz trauku ar vāku, apklāj visu ar dvieli un ļauj ievilkties 5-7 minūtes. Dzērienu dzer karstu un svaigu. Tā kā lapas, augļi, ogas pakāpeniski izdala savas vērtīgās vielas, tad tējas dzeršanas laikā uzlieto maisījumu var vēlreiz papildināt ar tikko uzvārītu ūdeni.
Sastāvdaļas:
Pa 1 tējkarotei piparmētras, kumelītes, citronmētras, asinszāles, upeņu lapas, aveņu lapas, liepziedu, bērzu lapas, mežrozīšu augļu, mellenes, pīlādžu ogas (visas sastāvdaļas sausā veidā), 3 glāzes "Ahmad Tea Angļu brokastu tēja".

Tēja ar šampānieti krievu gaumē
Pagatavošanas recepte:
Tēju apliet ar tikko uzvārītu ūdeni, pēc 5 minūtēm izkāst, pievienot cukuru, citronu sulu un spirāliski nogrieztu citrona miziņu. Pēc atdzesēšanas saldinātu aromātisko maisījumu pārliet krušona traukā, ielikt vēl dažus citrona gabaliņus un ieliet šampanieti.
Sastāvdaļas:
4 tējkarotes "Ahmad Tea Grāfa Greja tēja", 0,25 l verdoša ūdens, puscitrona sula, 1 citrona miziņa, 1 šampanieša vai dzirkstošā vīna pudele, cukurs pēc garšas.

Toddi
Tas ir tradicionāls britu karstais dzēriens, kas atgādina groku. Toddi parasti gatavo no viskija, bet var lietot arī rumu, kā tas ir piedāvātajā receptē. Galvenais ir tas, ka toddi jādzer karstu!

Pagatavošanas recepte:
Uzliet tēju, ielikt glāzē cukuru un pārliet ar tēju 2/3 tilpuma. Pēc tam dzērienam pievieno kanēli, krustnagliņas un citrona miziņu, ielej 1/3 ruma. Parasti pasniedz karstu.
Sastāvdaļas:
Uz 1 toddi porciju: 2 g "Ahmad Tea Ceilon Orange Peko" melnās tējas, 2 tējkarotes cukura, kanēlis, krustnagliņas, citrona miziņa pēc garšas proporcijā 1:2:1, Jamaikas rums.

Tējas liķieris
Tējas liķieri vislabāk gatavot ar Ganpaudera zaļo tēju. Ieteicams izmantot arī garšvielas, visvairāk vaniļu, kanēli, ananāsu vai rozīņu ekstraktus. Vienkāršot liķiera pagatavošanu var, lietojot atšķaidītu 90 % vīnspirtu vai maizes šņabi.

Pagatavošanas recepte:
Uzliet tēju un ļaut ievilkties 4-5 minūtes. Ieliet uzlējumu ar visiem biezumiem traukā ar maizes šņabi un atstāt uz nakti, bet no rīta izkāst, samaisīt ar cukura sīrupu un saliet pudelēs. Pirms lietošanas vēlams dažas dienas "izturēt".
Sastāvdaļas:
100 g "Ahmad Tea Gunpowder" zaļā tēja, 250 ml ūdens, 3 l maizes šņabis, cukura sīrups (350 g cukurs, 2 l ūdens).

Stiprinošā tēja
Šo tēju pagatavo nevis ūdenī, bet pienā. Lai tēja būtu svaiga un karsta, visu jādara ļoti ātri, jo atkārtoti uzsildīt to
nevar - sarecēs olas dzeltenums.

Pagatavošanas recepte:
Pieliet atsevišķi vienu tasi ar pienu, pārējo pienu uzvārīt un uzliet ar to tēju. Ļaut ievilkties 4-5 minūtes un pēc tam izkāst. Kamēr tēja ievelkas, sakult olas dzeltenumus ar medu līdz parādās putas, pakāpeniski pielej aukstu pienu. Turpinot kult krēmu, papildināt to ar nelielām karstas tējas porcijām. Dzērienu pasniegt karstā veidā.
Sastāvdaļas:
750 g piens, 6 tējkarotes "Ahmad Tea Assam T.F.B.O.P." tējas, 3 olas dzeltenumi, 1 ēdamkarote medus.

Skotu tēja
Skotu tēja ir savdabīga kalniešu atbilde īru kaimiņiem, kuri senos laikos izgudroja īru kafiju. Turklāt, tāpat kā īri, skoti sajauca pamat dzērienu - tēju - ar slaveno skotu viskiju: iesala un graudu.

Pagatavošanas recepte:
Pagatavot stipru tēju. Iebērt cukuru glāzē, uzliet viskiju un pieliet ar karstu tēju. Uzputot putukrējumu, nedaudz pievienojot muskatu un ielikt tējā. Skotu tēju dzer cauri aukstajam uzputotajam putukrējuma slānim.
Sastāvdaļas:
750 g stipra "Ahmad Tea English Breakfast" tēja, 4 tējkarotes cukura, 160 ml skotu viskija, 250 ml putukrējuma, 2-3 g saberzta muskata.

Vecais angļu punšs
Punšs - tas ir angļu izgudrojums. Pirmo reizi šo leģendāro dzērienu pagatavoja 1552. gadā angļu jūrnieki.

Pagatavošanas recepte:
Sarīvēt cukuru uz apelsīna vai citrona miziņas un izkausēt katliņā līdz gaiši dzeltenai krāsai. Noņemt no uguns, lēnām ieliet glāzi sarkanvīna un atkal uzsildīt līdz cukurs pilnībā izšķīst. Ieliet katliņā pārējo vīnu un vēlreiz uzsildīt gandrīz līdz vārīšanai. Kamēr vīns silst, pagatavot stipru tēju (7-9 tējkarotes uz litru ūdens) un ieliet karsto tēju sarkanvīnā. Pēc garšas pievienot kurasao maisījumu un vēl nedaudz pasaldināt.
Sastāvdaļas:
20-30 g cukurs, 1 apelsīns, 1 citrons, 1 sarkanvīna pudele, 3 tases stipras "Ahmad Tea Royal Blend" tējas, 40 ml

Mūsu Sertifikāti un Apbalvojumi